?Yargıtay'da görevliyken Ağır Ceza'da yargılandım'

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Şubat 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Gündel, ?Cumhuriyet savcıları sadece Yargıtay'da yargılanabilir' iddiasının doğru olmadığını belirterek ?Ben Yargıtay'da görevliyken bir dava için soruşturmam Sincan Ağır Ceza'da yapılmıştı? dedi

YAKUP BULUT ANKARA

Cumhuriyet savcılarının sadece Yargıtay'da yargılanabilecekleri iddiasına yanıt veren eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, Yargıtay Başsavcılığı binasında görev yaparken, kendisi hakkında açılan soruşturmaya, en yakın ağır ceza mahkemesinin baktığını söyledi. Star'a konuşan Gündel, yeni savcılarla dosyaya görevsizlik kararı verdirilebileceği uyarısında bulundu.

ERZURUM YETKİLİ

Erzurum'daki soruşturmanın ve başsavcının gözaltına alınmasının tamamen hukuka uygun olduğunu, HSYK'nın Erzincan savcısının özel yetkilerini kaldırmasının yanlış olduğunu söyleyen Gündel, Yargıtay Savcısı olarak yaşadığı soruşturmayı şöyle anlattı: ?2002'de Yargıtay'daki makamımda bir kooperatif başkanı ile sert tartışma yaşadım. Bakanlığa görev başında hakaret ettiğim suçlamasıyla şikayette bulunuldu, ancak Adalet Bakanlığı en yakın ağır ceza mahkemesinin yetkili olduğu yanıtını verdi ve beni Sincan Ağır Ceza Mahkemesi soruşturdu. Makamımda ve görev başında olduğum halde Sincan'daki mahkeme baktı ve suç oluşmadığına hükmetti. Cihaner'in sorgulanması ve tutuklanması da yerel mahkemede yapılır ve usül hatası yoktur. Tamamıyla Erzurum'daki mahkemenin ve savcının yetki alanında bir yargı süreci var.?

YENİ SAVCILARIN İŞİ ZOR

HSYK'nın kararının soruşturmayı etki altında bıraktığını belirten Gündel, soruşturmaya yeni atanacak savcıların da etki altında görev yapmak zorunda bırakıldığını söyledi. Yeni savcıların görevsizlik kararı verme ihtimaline işaret eden Gündel, ?Bu karar muhtemel görünüyor. Görevsizlik kararı oradaki dosyanın kapatılması anlamına gelir. Bu doğru olmaz? dedi.


SELÇUK ATEŞALAN / İSTANBUL

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın, terör örgütü olduğu iddiasıyla Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i gözaltına almasının hukuka aykırı olduğunu ileri süren ve 5 savcının yetkisini elinden alan HSYK, İzmir'de tefecilik yaptığı iddiasıyla tutuklu yargılanan işadamı V.O.Ç.'yi 350 bin YTL rüşvet karşılığında tahliye ettiği ileri sürülen 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut için sessiz kalmış.

TEK MAKAM YARGITAY GÖSTERİLDİ

Cihaner'in gözaltına alınmasını değerlendiren HSYK, özel yetkili Başsavcı Vekili Tarık Gür, cumhuriyet savıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal'ın, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250/3. maddesindeki amil hükmün ihlal edilerek görev ve yetki aşımında bulunulduğunun gerekçesiyle savcıların yetkisini kaldırdı. Savcılar hakkında yasal gereğin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasına oy çokluğuyla karar veren HSYK, savcıların sadece Yargıtay tarafından yargılanacaklarını söyledi.

ASIL GÖREV SUÇU BU

HSYK'nın bu kararı, İzmir'de tefecilik yaptığı iddiasıyla tutuklu yargılanan işadamı V.O.Ç.'yi 350 bin YTL rüşvet karşılığında tahliye ettiği ileri sürülen 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut için ise uygulanmamıştı. 'Rüşvet' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlanan Korkut, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök tarafından gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı. Cihaner soruşturmasının 'görev suçu' kapsamına girdiğini öne sürerek savcıların yetkilerini elinden alan HSYK, 'rüşvet' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlamalarından yargılanan hakim Asım Korkut hakkın da sessiz kalması hukukçular tarafından çifte standart olarak değerlendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber